Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezcharakterní Klaus

Prezident Klaus mě způsobem, jakým přistoupil k podpisu Lisabonské smlouvy, opět zklamal. A to přesto, že podle mého názoru Lisabonská smlouva zase až tak špatným dokumentem není.

Lisabonská smlouva má své mouchy – hlavně je neuvěřitelně nepřehledná – nicméně stále je to rozumný kompromis, proti jehož schválení nelze podle mého názoru nic zásadnějšího namítat (podrobněji jsem se tento svůj názor pokusil objasnit zde). V každém případě bylo zajímavé sledovat diskuzi, která se okolo tohoto dokumentu rozpoutala – a to i proto, že i na straně odpůrců Lisabonu (tedy na straně mých oponentů) občas zazněl i nějaký ten argument, nad nímž bylo možno se alespoň trochu zamyslet.


Intelektuálně vzrušující duel mezi příznivci a odpůrci Lisabonu se však nyní stává poněkud trapným, poněvadž pomyslný lídr euroskeptického tábora ve svém dnešním prohlášení jaksi „zapomněl“ uvést, proč vlastně Lisabonskou smlouvu podepsal. Poněkud blbé, že? Ba co je ještě horší, ve svém prohlášení pan prezident vyjádřil v podstatě přesvědčení, že je pro něj Lisabonská smlouva i nadále nepřijatelná, aby nakonec konstatoval, že ji nicméně podepisuje. To jsou paradoxy!


Otázka, zda je prezident povinen ratifikovat mezinárodní smlouvy, které již schválil Parlament, je sporná. Legitimní je i interpretace, že ne, a k této interpretaci se samozřejmě klonili odpůrci Lisabonu. Proto Klaus, který s dnešním rozhodnutím Ústavního soudu „zásadně nesouhlasí“, mohl klidně i nadále setrvat ve svém odmítavém postoji vůči Lisabonské smlouvě, a nepodepsat ji. Jistě, musel by pak počítat s tím, že Parlament by se poté pokusil pozměnit Ústavu tak, aby Lisabonská smlouva vešla v platnost i proti vůli prezidenta, ale Klausův boj o suverenitu Česka by tak pokračoval, navíc s nadějí, že případné britské referendum by ratifikaci Lisabonu opět zablokovalo. Jinými slovy, z hlediska Klausových ideálů (suverenita Česka, respektive Klausova svérázná interpretace této suverenity) bylo správné vytrvat a Lisabon nepodepsat.


Proč se tedy Klaus tak nepochopitelně stáhl z bitevního pole? Podle mě proto, že mnohem více než o „české národní zájmy“ mu jde o jeho vlastní popularitu. Klaus si patrně uvědomil, že kdyby nadále odmítal Lisabon podepsat, události by ho nakonec tak trochu semlely a on by ze všeho vyvázl s pověstí Dona Quichota, tedy idealisty, který má sice charakter, ale je mimo realitu. A takoví lidé sice občas vstoupí do historie, přízeň mas však zpravidla nezískávají...


Odpůrci Lisabonské smlouvy teď musí být opravdu hodně zklamáni. Klaus nevyužil své svobody rozhodnout se pro či proti ratifikaci Lisabonu podle svého nejlepšího svědomí a zradil tak nejen své ideály (pokud tedy nějaké opravdu měl), ale i všechny ty, kteří k němu v souvislosti s Lisabonem upíraly své naděje, u nás i v zahraničí. Řečeno na rovinu, Klaus se zachoval prostě jako bezcharakterní zbabělec. Což mě mrzí, protože mám rád statečné a zásadové oponenty. Tak trochu mi je tedy všech těch opravdu upřímných euroskeptiků líto.

Autor: Tomáš Tatranský | úterý 3.11.2009 18:18 | karma článku: 21,55 | přečteno: 3269x
  • Další články autora

Tomáš Tatranský

Tři největší lži o Evropské unii (a jejich vyvrácení)

Je opravdu pozoruhodné a svým způsobem i zábavné, k jak hloupým a neférovým „argumentům“ se čím dál častěji uchylují ti, kterým dělá problém smířit se s realitou evropské integrace. Pro příklady netřeba chodit daleko – můžeme si třeba otevřít „modré blogy“ europoslanců Jana Zahradila a Hynka Fajmona, anebo lze v případě hlubšího zájmu nahlédnout do webových stránek některých našich politických stran, například Svobodných či Suverenity Jany Bobošíkové (alias „železné Jany“, jak tato dáma v nedávném záchvatu pokory nazvala sebe sama). Dovolím si zde poukázat na některé společné prvky sloužící jako nejčastější opěrné pilíře „argumentů“ těchto osob a stran.

4.3.2012 v 20:19 | Karma: 19,78 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Má smysl bojovat proti korupci?

Poslední dobou jsme svědky stále intenzivnější veřejné debaty o tom, zda lze úspěšně bojovat s korupcí v naší zemi, a pokud ano, jaké prostředky při tom použít. Je míra korupce zhruba stejná na celém světě, s tím, že korupce je na různých místech jen více či méně uhlazená, jak se nedávno nechal slyšet náš pan prezident? Anebo platí, že ve vyspělejších zemích se lidé chovají celkově poctivěji, protože mají zkušenost s tím, že férové a transparentní jednání vede ke spokojenějšímu životu a koneckonců i k většímu blahobytu? Aniž bych chtěl přespříliš generalizovat, jsem přesvědčen, že platí spíše ta druhá teze.

16.10.2011 v 17:32 | Karma: 11,88 | Přečteno: 1557x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Otazníky kolem WikiLeaks

Internetový server WikiLeaks byl sice založen již v roce 2006, značnou pozornost médií a potažmo i veřejnosti však vzbudil teprve nedávno. V tomto virtuálním prostoru bylo totiž všem uživatelům internetu nabídnuto obrovské množství původně tajných informací, které výrazně ovlivnily pohled široké veřejnosti zejména na politiku a bezpečnostní strategii Spojených států.

4.2.2011 v 15:20 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Konec pozitivní diskriminace v Čechách

Zdá se, že současná vláda upouští od strategie pozitivní diskriminace. Je to dobrá nebo špatná zpráva?

1.9.2010 v 20:15 | Karma: 35,60 | Přečteno: 4377x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Je náboženská svoboda pouhým snem?

Přestože náboženská svoboda je všeobecně považována za jeden ze základních principů moderní civilizace založené na bezvýhradné úctě k lidským právům, ukazuje se, že jde bohužel o princip hojně pošlapávaný. Prokazuje to i nedávný výzkum prestižního amerického think-tanku Pew Forum.

21.5.2010 v 17:40 | Karma: 31,47 | Přečteno: 5677x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....