Poučíme se z tragédie ve Fort Hood?

Ukazuje se, že major Nidal Málik Hasan, zbožný muslim a člen americké armády, který minulý týden s výkřikem „Alláhu akbar“ na rtech postřílel na americké vojenské základně Fort Hood 13 lidí, byl s největší pravděpodobností velmi uvědomělý islámský fanatik. Tím se ostatně celá tragédie stává snadněji vysvětlitelnou. Co z toho pro nás vyplývá?



Vyplývá z toho především to, že bychom se měli nechat poučit: islamismus – tedy radikální, fundamentalistická interpretace islámu – je úhlavním nepřítelem naší civilizace. Je škoda, že si to dosud mnozí – zaslepeni multikulturním relativismem a svázáni politickou korektností – nechtějí připustit. Ještě větší škoda je, že si to nechce připustit ani prezident Obama, který v reakci na čin majora Hasana pouze blábolil cosi o nepochopitelné tragédii, místo aby zodpovědně poukázal na sice perverzní, ale poměrně dobře pochopitelnou logiku islámských teroristů, kteří pohrdají životem na této zemi v naději na blažený život v ráji, kde budou všechny útrapy džihádu zapomenuty.



Dobrá zpráva nicméně je, že některé muslimské organizace se od činu majora Hasana distancovaly. Možná dokonce svítá naděje, že nyní vzroste počet umírněných muslimů, kteří přestanou omílat, že terorismus nemá s islámem nic společného a kteří se zapojí do snahy interpretovat islám tak, aby byl slučitelný se základními hodnotami západní demokratické společnosti.



„My milujeme smrt více než vy život“, prohlásil před dvěma lety v rámci jedné své přednášky major Hasan. Hasanův bývalý kolega ze studií zase uvedl, že Hasan říkával, že je především muslimem a až potom Američanem. Hasan prý navíc chápal válku proti islámskému terorismu jako válku proti islámu. Mimoto se ukázalo, že Hasan byl v kontaktu s imámem Anwarem al-Awlaki, který je napojen na Al-Kajdu a který před několika dny na svém webu Hasana za jeho teroristický čin pochválil a dal ho jakožto hrdinu za příklad všem muslimům: odhoďte ustrašené pokrytectví, bratři, přesně takhle vypadá džihád. Nepřekvapuje, že s chválou Hasana přispěchalo i islámské hnutí Taliban.



Americké zpravodajské služby o těchto kontaktech již dříve věděli – a přesto Hasana z armády nikdo nepropustil: islám je přece mírumilovné náboženství a s terorismem nemá vůbec, ale opravdu vůbec nic společného, že? Cenou za tuto trestuhodnou naivitu je v tomto případě 13 lidských životů...


Jak je možné, že americká armáda zaměstnává muslimy, kteří nejsou schopni být loajální vůči politice země, kterou brání, a kteří mají pocit, že jsou nasazeni do války proti svým souvěrcům? Jistě, zdaleka ne všichni muslimové žijící v západních zemích tvoří pátou kolonu islámského fundamentalismu, někteří však zjevně ano. A USA – klíčový spojenec naší země – si takovéto lidi vydržuje dokonce ve vlastní armádě!

Nalijme si čistého vína: pro bezpečnost na této planetě je v tuto chvíli nanejvýš důležité co nejefektivněji zlikvidovat Al-Kajdu a Taliban (což kupodivu uznává i Obama). Nejde o válku proti islámu jako takovému, nicméně jde o válku proti islamismu, tedy – zopakujme – proti radikální verzi islámu (ke kteréžto verzi se hlásí zhruba necelých 10 procent muslimů, tedy přibližně 100–150 milionů lidí). Je opravdu tak těžké si uvědomit, že vzhledem k tomu, že islamisté sami sebe považují za muslimy (dokonce patrně za ty nejlepší muslimy), budou s nimi i mnozí umírnění muslimové sympatizovat? Nejsme schopni vidět, že každý (nebo skoro každý) zfanatizovaný muslim-mudžáhid byl nejdříve umírněným a mírumilovným muslimem? Je opravdu nemožné vyžadovat alespoň po těch, kteří pracují v armádě, bezvýhradnou loajalitu vůči základním hodnotám země a civilizace, kterou brání?

 

Zdroje:

http://www.naseadresa.cz/cz/s347/Zpravodajsky-portal/c911-Aktualni-zpravodajstvi/n22229-Afghanistan-americti-vojaci-valka

http://www.lidovky.cz/utocnik-z-fort-hood-se-probral-byl-v-kontaktu-s-osobami-z-al-kaidy-phv-/ln_zahranici.asp?c=A091109_175316_ln_zahranici_mtr

http://zpravy.idnes.cz/strelec-ze-zakladny-fort-hood-se-probral-z-komatu-a-promluvil-puf-/zahranicni.asp?c=A091109_172801_zahranicni_stf

http://hn.ihned.cz/c1-39034110-strelec-z-fort-hood-byl-ve-spojeni-s-islamisty

http://www.centredaily.com/news/politics/story/1613215.html

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=120266334

http://www.mrc.org/biasalert/2009/20091110095431.aspx

http://www.cnsnews.com/news/article/56975

http://pewforum.org/docs/?DocID=450

http://www.latimes.com/news/opinion/commentary/la-oe-esposito2apr02,0,5220274.story

 

Autor: Tomáš Tatranský | pátek 13.11.2009 13:25 | karma článku: 22,40 | přečteno: 3057x