Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři největší lži o Evropské unii (a jejich vyvrácení)

Je opravdu pozoruhodné a svým způsobem i zábavné, k jak hloupým a neférovým „argumentům“ se čím dál častěji uchylují ti, kterým dělá problém smířit se s realitou evropské integrace. Pro příklady netřeba chodit daleko – můžeme si třeba otevřít „modré blogy“ europoslanců Jana Zahradila a Hynka Fajmona, anebo lze v případě hlubšího zájmu nahlédnout do webových stránek některých našich politických stran, například Svobodných či Suverenity Jany Bobošíkové (alias „železné Jany“, jak tato dáma v nedávném záchvatu pokory nazvala sebe sama). Dovolím si zde poukázat na některé společné prvky sloužící jako nejčastější opěrné pilíře „argumentů“ těchto osob a stran.

Domina Angela :-)

 

1. „Evropská unie chce nahradit národní státy“

S touto tezí se setkáváme v mnoha variantách, a to hned na dvou rovinách. Milovníci abstraktnějších úvah se nás (a patrně i sami sebe) snaží přesvědčit, že cílem evropské integrace je zničit národní identity a nahradit je jedinou identitou evropskou. Evropané neexistují!, volá například již zmíněný pan Fajmon. Druhá rovina je rovinou institucionální, a i na ní lze narazit na dosti zajímavé výroky – jistý politik ODS například nedávno obšťastnil své přátele na Facebooku tezí, že „rozpočtová unie je nenávratný krok ke zrušení národních parlamentů“.

Pan Fajmon nemá pravdu, a dokonce si myslím, že i vědomě lže. Lže, pokud ví, že existují Asiaté, Afričané atd. Ale abych byl zcela spravedlivý – panu Fajmonovi šlo zejména o to, že neexistuje evropský národ. To je samozřejmě pravda, ale vtip je v tom, že to také nikdo netvrdí. Pan Fajmon tedy bojuje s démony, které si sám vymyslel. Pokud je mi známo, ani ti nejvášnivější z „eurohujerů“ nikdy netvrdili, netvrdí a doufám, že ani tvrdit nebudou, že cílem evropské integrace či federalizace je vytvoření evropského národa či národnosti. EU je a má zůstat nadnárodním subjektem, tedy společenstvím různých národů.

Kolega strašící své potenciální voliče zrušením českého parlamentu zase zřejmě nepochopil princip subsidiarity, podle něhož je správné a žádoucí, aby rozhodnutí správců společného majetku byla činěna na adekvátní (tedy ani vyšší, ani nižší) úrovni. Pochopitelně lze debatovat o tom, jaká je ona adekvátní úroveň v tom kterém případě, ale pokud souhlasíme s tím, že obec se stará o obecní lavičky v parku, kraj se stará o provoz krajského muzea (přičemž neruší obecní zastupitelstva na svém území) a stát se stará o výstavbu dálnic (přičemž neruší krajská ani obecní zastupitelstva), pak nevidím důvod, proč by se Evropská unie neměla starat o to, aby se státy platící společnou měnou, tj. eurem, nepředlužovaly, a už vůbec nechápu, jak by to mohlo ohrozit existenci českého parlamentu.

Obecně vzato, lidé jako pan Fajmon nechtějí vidět, že se zde nejedná o „hru s nulovým součtem“. Jistě, pokud třeba sto lidí volí dvě konkurenční politické strany, pak součet hlasů bude vždy sto, ztráta jedné strany bude ziskem strany druhé a naopak, v případě změn bude tedy součet zisků a ztrát rovný nule. V případě EU tomu tak ale není, protože evropská identita není založena na národnosti a tudíž národním identitám vůbec nekonkuruje. Evropská identita se zkrátka k národní identitě přidává, nenahrazuje ji, neprosazuje se na její úkor a nikterak ji nevytlačuje. Ostatně naši euroskeptikové volající po posilování euroatlantických či transatlantických vazeb také netvrdí, že toto posilování vede k oslabování národní identity.

 

2. „Evropská unie je nedemokratická“

„Diktát Bruselu“, „nikým nevolení unijní úředníci“ a tak dále a tak podobně – euroskeptická ústa podobnými výrazy doslova překypují. A abych nezapomněl, zdá se, že mnohé euroskeptiky straší podivná příšera zvaná „Merkozy“. Co je na tom pravdy?

Vyvrátit existenci příšery Merkozy sice neumím, ale jinak jde o naprosté nesmysly. Veškerá legislativní i exekutivní unijní moc je zcela demokraticky odvozena ze svobodných voleb do Evropského parlamentu, obdobně jako je moc v rámci národních států odvozena od voleb do národních parlamentů. Komisi EU v čele s jejím předsedou schvaluje Evropský parlament, což je opět proces analogický s procesy v národních státech. Jak známo, současný předseda Komise není ani Němec, ani Francouz, nýbrž Portugalec, a zcela v souladu se standardními demokratickými mechanismy byl do své funkce jmenován jakožto člen největší strany Evropského parlamentu, Evropské lidové strany (jak známo, českými členy této strany jsou TOP 09 a KDU-ČSL). Ostatně kdyby byla EU tak nedemokratická, jak její odpůrci tvrdí, těžko by právě tito odpůrci mohli sedět jako poslanci v Evropském parlamentu, pobírajíce štědrý unijní europoslanecký plat.

 

3. „Evropská unie je levicová“

Tato teze nám alespoň částečně vysvětluje, proč řada „pravičáků“ nesnáší Evropskou unii. Evropská unie se v minulosti několikrát zachovala levicově, ergo Evropská unie je špatná. Jak prosté.

Sice nejsem zrovna velký příznivec pravo-levého dělení politiky, ale budiž. Souhlasím s tím, že EU produkovala a bohužel dosud produkuje příliš mnoho zbytečných a svazujících norem (viz naposledy například norma o velikosti klecí pro slepice ve velkochovech), to ale neznamená, že EU je fatálně levicová nebo že má „levičáctví“ tak říkajíc ve své DNA. Všichni tři nejvýznamnější „otcové zakladatelé“ sjednocené Evropy (Schuman, Adenauer a De Gasperi) byli křesťanští demokraté, což ovšem není podstatné. Podstatné je to, že Evropská unie je ideologicky neutrální forma, která může být naplněna libovolným obsahem. Zda ten obsah bude více či méně pravicový či levicový či konzervativní či liberální či „zelený“ či nacionalistický či multikulturní či ještě nějaký jiný, záleží jen a jen na nás, evropských voličích.

Autor: Tomáš Tatranský | neděle 4.3.2012 20:19 | karma článku: 19,78 | přečteno: 2149x
  • Další články autora

Tomáš Tatranský

Má smysl bojovat proti korupci?

Poslední dobou jsme svědky stále intenzivnější veřejné debaty o tom, zda lze úspěšně bojovat s korupcí v naší zemi, a pokud ano, jaké prostředky při tom použít. Je míra korupce zhruba stejná na celém světě, s tím, že korupce je na různých místech jen více či méně uhlazená, jak se nedávno nechal slyšet náš pan prezident? Anebo platí, že ve vyspělejších zemích se lidé chovají celkově poctivěji, protože mají zkušenost s tím, že férové a transparentní jednání vede ke spokojenějšímu životu a koneckonců i k většímu blahobytu? Aniž bych chtěl přespříliš generalizovat, jsem přesvědčen, že platí spíše ta druhá teze.

16.10.2011 v 17:32 | Karma: 11,88 | Přečteno: 1557x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Otazníky kolem WikiLeaks

Internetový server WikiLeaks byl sice založen již v roce 2006, značnou pozornost médií a potažmo i veřejnosti však vzbudil teprve nedávno. V tomto virtuálním prostoru bylo totiž všem uživatelům internetu nabídnuto obrovské množství původně tajných informací, které výrazně ovlivnily pohled široké veřejnosti zejména na politiku a bezpečnostní strategii Spojených států.

4.2.2011 v 15:20 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Konec pozitivní diskriminace v Čechách

Zdá se, že současná vláda upouští od strategie pozitivní diskriminace. Je to dobrá nebo špatná zpráva?

1.9.2010 v 20:15 | Karma: 35,60 | Přečteno: 4377x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Je náboženská svoboda pouhým snem?

Přestože náboženská svoboda je všeobecně považována za jeden ze základních principů moderní civilizace založené na bezvýhradné úctě k lidským právům, ukazuje se, že jde bohužel o princip hojně pošlapávaný. Prokazuje to i nedávný výzkum prestižního amerického think-tanku Pew Forum.

21.5.2010 v 17:40 | Karma: 31,47 | Přečteno: 5677x | Diskuse| Společnost

Tomáš Tatranský

Kořenem terorismu není víra, ale zoufalství

Při pohledu na zakrvácené oběti včerejších teroristických útoků v moskevském metru si opět mnozí z nás položili otázku, co vlastně vede někoho k tomu, že se opásá trhavinou, aby se odpálil někde, kde je co možná nejvíc lidí.

30.3.2010 v 9:28 | Karma: 15,20 | Přečteno: 2604x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...