Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gottland očima Poláků

V souvislosti s prezidentskou volbou často padala otázka, který z kandidátů by naši zemi lépe reprezentoval v zahraničí. Zamysleme se však spíše nad tím, jak Česko skutečně v zahraničí reprezentováno je. Představím pokus o dílčí odpověď, jmenovitě pohled od našich severních sousedů. Rigorózními sociologickými daty sice nedisponuji, ale jelikož v Polsku už přes tři roky žiji, různá moje podezření ohledně daného tématu jsou, myslím, docela důvodná...

Předsudky a stereotypy

S různými paušalizujícími pohledy na Čechy jsem se setkal spíše u střední a starší generace Poláků, výrazně méně pak u svých vrstevníků, zvláště u těch, kteří rádi cestují a poznávají jiné kultury. Nicméně – zjednodušeně řečeno (vím, je to téma na samostatný blogpost, a možná se k němu ještě někdy vrátím) – představa o typickém Čechovi vypadá následovně: „Pepiczek“ zbožňující svoje „piweczko“ a „knedliczki“, zbabělý a cynický „Szwejk“ zcela pozbaven národní hrdosti a podbízející se Němcům, ateista ignorující hodnoty křesťanské civilizace (byť, paradoxně, křesťanství dorazilo do Polska z Čech). Zdůrazňuji ovšem, že takovýto obraz je na ústupu. Lví podíl na tom má skvělá reportážní knížka Mariusze Szczygieła „Gottland“, která mnohé předsudky a stereotypy odbourává a která se po zásluze stala bestsellerem nejen v Polsku, ale nedávno i u nás. Pro Szczygieła je „Gottland“ jakýmsi synonymem Česka, což stojí za úvahu. Doporučuji k přečtení!

Karel Gott, božská Helena a Krteček

Nejde však jen o předsudky, ale též o symboly. Každý národ má své posvátné hrdiny, kulturní ikony i takřka mýtické postavy. Které z těch českých pronikly do Polska? Nakolik vím, Česko je v myslích Poláků asi nejčastěji spojováno s některými hvězdami showbusinessu, mezi nimiž dominují již evokovaný Karel Gott (dnes již spíše legendární idol než člověk z masa a kostí: ostatně fakt, že v Gottlandu v Jevanech si lze prohlédnou umělcovu voskovou figurínu, je příznačný, neřku-li přízračný...) a Helena Vondráčková (účinkuje tu v Polsku například v reklamě na nanuky, nedávno se zúčastnila nějaké polské televizní taneční show a určitě toho stíhá ještě mnohem víc, akorát že já tyto věci aktivně nesleduji). Existuje ovšem i značné procento Poláků, kterým se v souvislosti s naší zemí jako první vybaví Krteček, čili „Krecik“.

Czeski film

Výraz „czeski film“ není třeba překládat z polštiny vždy doslovně: v jistém kontextu totiž v polštině funguje jako idiom a znamená totéž co v češtině „španělská vesnice“. Kořeny tohoto jevu prý tkví v české filmové vlně 60. let, kdy Polákům připadaly české filmy poněkud nesrozumitelné (a to i po překladu do polštiny). V každém případě lze tvrdit, že dnes mají Poláci českou kinematografii velmi rádi. Premiéry českých filmů jsou tady v Polsku vždy s napětím očekávány a recenze bývají pozitivní (naposledy tu světlo světa spatřily Svěrákovy „Butelki zwrotne“). Mimoto k varšavské edici deníku „Polska“ vždy v pátek dostanete DVD s nějakým „kultovním“ (jak tvrdí onen deník) českým filmem – dnes jsem tímto způsobem získal „Želary“. Potěšitelné je i to, že pro Poláky není „španělskou vesnicí“ ani česká literatura. Veliký zájem je zejména o Hrabala, a mám dokonce kamarádku, která se začala učit česky především proto, aby mohla číst Hrabalova díla v originále. Myslím si, že Poláci oceňují na české kinematografii a literatuře hlavně lehce ironický smysl pro humor a jistou nepatetičnost. A troufám si tvrdit, že tyto dvě vlastnosti nám Čechům Poláci trošku závidí.

No a samozřejmě Havel

A co čeští politici? Známý je hlavně Havel, jehož knížka „Tylko krótko, proszę“ („Prosím stručně“) měla a má v Polsku celkem pozitivní ohlas. Loni v září ovšem Havel vyvolal v Polsku doslova senzaci, když před mimořádnými polskými volbami prohlásil, že by na ně měli být přizváni zahraniční pozorovatelé. Polští politici byli tehdy před těmi volbami dost nervózní a prakticky všichni zareagovali neuvěřitelně ostře, upřímně řečeno až hystericky, jako by Havel neměl právo vyjádřit svůj názor (ironií dějin je, že pozorovatelé byli poté k volbám přizváni i tak). Jednou z mála veřejně činných osob, které se tehdy Havla odvážně zastaly, byl jeho přítel z disentu a šéfredaktor jednoho z hlavních polských deníků „Gazeta Wyborcza“ Adam Michnik.

Klaus? Neznám

Je mi líto, ale kdo si myslí, že nedávný cirkus na Pražském hradě byl našimi severními sousedy s napětím sledován, ten se hluboce, ale opravdu hluboce mýlí. Testoval jsem si to u svých polských přátel a mohu zodpovědně prohlásit, že v Polsku spousta lidí Klause pořádně nezná, neví, jak vypadá, a netuší, jaké má názory. Po Klausově znovuzvolení sice již zmíněná Gazeta Wyborcza otiskla krátký text Luboše Palaty, který byl vůči Klausovi dost kritický (zlí jazykové v Čechách by k tomu jistě podotkli, že tento polský deník představuje „pravdoláskovou“ opci, že?), ale to byl v Polsku též asi tak jediný pokus o analýzu české prezidentské volby, alespoň pokud jde o nejdůležitější média. K tomu jen malou poznámku: průměrný Polák patrně neví, jak vypadá Klaus... a zdalipak průměrný Čech ví, jak vypadá prezident Rakouska?

Báječné týdny s Jožinem

Na začátku letošního roku do Polska nenadále vtrhl „Józek z bagien“, čili Jožin z bažin. Ivan Mládek a Ivo Pešák se prakticky přes noc stali novými idoly Poláků. O tomto fenoménu informují i česká média, takže mohu jen potvrdit, že to, co píší, zdaleka není přehnané, naopak. Počet shlédnutí klipu s Jožinem na YouTube dosahuje řádu několika milionů, Poláci si melodii „Jožina“ pobrukují nejen na ulici, ale třeba i v bazénu (mohu dosvědčit) a kdo chce být „in“, musí si na mobil stáhnout vyzvánění s touto písničkou (mojí image nezávislého intelektuála to asi moc neprospěje, ale přiznám se, že jsem neodolal ani já). Koncertní turné Banjo Bandu, které právě v těchto dnech v Polsku probíhá (zítra bude Jožin „live“ tady ve Varšavě), je zde ostře sledováno. Hle, vítězné tažení Čechů! Ruku na srdce: komu z nás takovýto triumf nedělá radost? Abych se tedy vrátil k otázce z úvodu tohoto článku: kdo dnes nejlépe reprezentuje Česko v zahraničí? Pokud jde o Polsko, odpověď je zcela jednoznačná: je to Jožin.

Autor: Tomáš Tatranský | pátek 22.2.2008 16:24 | karma článku: 35,39 | přečteno: 5280x
  • Další články autora

Tomáš Tatranský

Tři největší lži o Evropské unii (a jejich vyvrácení)

Je opravdu pozoruhodné a svým způsobem i zábavné, k jak hloupým a neférovým „argumentům“ se čím dál častěji uchylují ti, kterým dělá problém smířit se s realitou evropské integrace. Pro příklady netřeba chodit daleko – můžeme si třeba otevřít „modré blogy“ europoslanců Jana Zahradila a Hynka Fajmona, anebo lze v případě hlubšího zájmu nahlédnout do webových stránek některých našich politických stran, například Svobodných či Suverenity Jany Bobošíkové (alias „železné Jany“, jak tato dáma v nedávném záchvatu pokory nazvala sebe sama). Dovolím si zde poukázat na některé společné prvky sloužící jako nejčastější opěrné pilíře „argumentů“ těchto osob a stran.

4.3.2012 v 20:19 | Karma: 19,78 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Má smysl bojovat proti korupci?

Poslední dobou jsme svědky stále intenzivnější veřejné debaty o tom, zda lze úspěšně bojovat s korupcí v naší zemi, a pokud ano, jaké prostředky při tom použít. Je míra korupce zhruba stejná na celém světě, s tím, že korupce je na různých místech jen více či méně uhlazená, jak se nedávno nechal slyšet náš pan prezident? Anebo platí, že ve vyspělejších zemích se lidé chovají celkově poctivěji, protože mají zkušenost s tím, že férové a transparentní jednání vede ke spokojenějšímu životu a koneckonců i k většímu blahobytu? Aniž bych chtěl přespříliš generalizovat, jsem přesvědčen, že platí spíše ta druhá teze.

16.10.2011 v 17:32 | Karma: 11,88 | Přečteno: 1557x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Otazníky kolem WikiLeaks

Internetový server WikiLeaks byl sice založen již v roce 2006, značnou pozornost médií a potažmo i veřejnosti však vzbudil teprve nedávno. V tomto virtuálním prostoru bylo totiž všem uživatelům internetu nabídnuto obrovské množství původně tajných informací, které výrazně ovlivnily pohled široké veřejnosti zejména na politiku a bezpečnostní strategii Spojených států.

4.2.2011 v 15:20 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Konec pozitivní diskriminace v Čechách

Zdá se, že současná vláda upouští od strategie pozitivní diskriminace. Je to dobrá nebo špatná zpráva?

1.9.2010 v 20:15 | Karma: 35,60 | Přečteno: 4377x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Je náboženská svoboda pouhým snem?

Přestože náboženská svoboda je všeobecně považována za jeden ze základních principů moderní civilizace založené na bezvýhradné úctě k lidským právům, ukazuje se, že jde bohužel o princip hojně pošlapávaný. Prokazuje to i nedávný výzkum prestižního amerického think-tanku Pew Forum.

21.5.2010 v 17:40 | Karma: 31,47 | Přečteno: 5677x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Znepokojivá čísla. Každý druhý Alžířan žijící v Německu je podezřelý ze zločinu

23. dubna 2024  14:18

Premium Německé úřady zveřejnily znepokojivé kriminální statistiky: podle nich tvoří podezřelé z trestných...

Pošli peníze pro hladové děti, máš 5 sekund, vydírali muže kvůli erotickému videu

23. dubna 2024  14:15

Policisté na Ostravsku vyšetřují případ, kdy se obětí internetových vyděračů stal invalidní...

Meningokok zabil malé dítě. Zvažte očkování, vakcínu hradí stát, radí odborníci

23. dubna 2024  14:12

Smrtící meningokoková bakterie, které podlehne každý desátý nakažený, se od covidu objevuje v Česku...

Problémy ve zdravotnictví se nevyřeší dalším přidáváním peněz, míní premiér

23. dubna 2024  14:02

Problémy českého zdravotnictví se podle premiéra Petra Fialy (ODS) nevyřeší jen dalším přidáváním...