Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kauza „Allam“ a políček náboženské svobodě

Článek pojednávající v podstatě o tom, jak i někteří dosud umírnění muslimové torpédují poctivý křesťansko-islámský dialog. Článek, který ukazuje, že muslimský svět má – bohužel – dosud hodně velké problémy se základními lidskými právy, zejména pak se svobodou vyznání...

Inkriminovaná událost...www.magdiallam.it

Každý, kdo se zajímá o současnou náboženskou scénu alespoň trochu seriózně, si jistě povšiml, že papež nedávno, jmenovitě během letošní velikonoční vigilie, pokřtil Magdiho Allama, který byl do oné chvíle významným muslimským zastáncem nenásilného islámu a bojovníkem proti jakémukoli náboženskému fanatismu. Trochu se této události, která má několik zajímavých rovin a samozřejmě i obrovský symbolický význam, podívejme na zoubek.

Magdi Allam je Ital egyptského původu, zástupce šéfredaktora prestižního deníku „Corriere della sera“ a autor řady knih kritizujících radikální islamismus. Allam, který jakožto terč mnoha výhrůžek ze strany muslimských fanatiků žije v posledních pěti letech pod policejní ochranou (a že se tato situace po letošních Velikonocích nezmění k lepšímu, je nabíledni), v posledních letech dospěl k přesvědčení, že na jeho touhu po globálním respektování základních lidských práv odpovídá lépe křesťanství než islám, a tudíž opustil řady umírněných muslimů a konvertoval ke katolicismu. Šlo o svobodné rozhodnutí dospělého člověka vybrat si své náboženství (případně přiklonit se k agnosticismu či uvěřit v ateismus), na které má každá osoba právo. Právo, které – jak je doufám známo – od roku 1965 nejen toleruje, ale i oficiálně uznává a teologicky zdůvodňuje i katolická církev.

Fakt, že papež se přijetím nabídky osobně Allama pokřtít postaral o výraznou publicitu této konverze, je více než zřejmý. Jistě se tak nestalo náhodou: mají se snad katolíci za to, že se na jejich víru někdo obrátí, stydět? V situaci, kdy náboženská svoboda v některých zemích neexistuje (například v Afganistánu či Saudské Arábii se odpadlictví od islámu trestá smrtí, ale nejde mimochodem jen o islám: v takové Indii můžete za opuštění hinduismu vyfasoval několik let žaláře), papež navíc tímto křtem nepřímo vyslal signál, že změna náboženství je čímsi, co musí být bezvýhradně respektováno.

Že si po tomto křtu zakřičeli své nenávistné „fatwy“ islámští fanatici, nikoho již bohužel nepřekvapuje, co je však smutné a znepokojující je reakce, kterou zformuloval Aref Ali Nayed. Tento islámský učenec působící v Ammánu se totiž nedávno stal jednou z klíčových osobností skupiny, která navázala slibně se rozvíjející islámsko-křesťanský dialog na institucionální rovině, a tudíž jeho oficiální reakce adresované Vatikánu reprezentují pohled významné části umírněných muslimů (proto ten záměrný plurál „někteří dosud umírnění muslimové“ v perexu tohoto článku).

Nayed, signatář – mimo jiné – sympatického poselství, v němž loni významní představitelé islámu hlásící se k různým teologickým školám popřáli křesťanům veselé Vánoce, si tentokrát nebral servítky: křest Allama prohlásil nejen za provokativní akt, ale i za důsledek proselytismu údajně prováděného v katolických školách, které jako chlapec Allam navštěvoval v Egyptě; některé prvky liturgie, během níž byl Allam pokřtěn, prohlásil za kvazi-manichejský projev „římského totalitního diskurzu“; a v závěru ještě prohlásil, že základem islámsko-křesťanského dialogu nemá být prostá reciprocita. Na toto zcela bludné prohlášení později velmi trefně reagoval vatikánský mluvčí Federico Lombardi (čímž ukázal, podle mého názoru zcela správně, že pokud Nayed svojí reakcí náhodou taktizuje, aby si neznepřátelil své ještě extremističtější kolegy, takovýto kompromis je již pro Vatikán nepřijatelný: donekonečna jen ustupovat se prostě nedá).

Ve jménu dialogu a mírového soužití mezi různými kulturami a náboženstvími nemohu skrývat své rozhořčení nad tím, že Nayed zasadil oficiálnímu dialogu mezi klíčovými křesťanskými a islámskými institucemi citelnou ránu. Rána to pochopitelně není smrtelná a kromě toho existuje i „dialog lidu“ mezi věřícími těchto dvou náboženství, jakož i dialog mezi různými duchovními hnutími, k nimž se tito věřící hlásí. Ale i tak je nutné, aby si představitelé islámu vstupující do institucionálního dialogu s křesťanstvím uvědomili jednu velice prostou věc: jmenovitě fakt, že dialog vyžaduje vzájemnost a řekl bych i určitou symetrii.

Pokud představitelé hlavních církví nic nenamítají proti svobodě křesťanů případně konvertovat k islámu a pokud neúnavně opakují, že je třeba jasně rozlišovat mezi umírněným islámem a islámem zneužitým fanatickými extremisty, pak slova přicházející z umírněného (či umírněně se dosud tvářícího) tábora o „totalitním diskurzu“ křesťanské liturgie tuto symetrii výrazně narušují. Teologické argumenty jsou samozřejmě též důležité, ale vůči této základní vzájemnosti přece jen sekundární.

Doufejme tedy, že Nayed své výroky zmírní a že se mu jeho kolegové ze světa tolerantních islámských učenců pokusí vysvětlit, že takto konfrontační styl bohužel vede jedině k růstu nedorozumění i nenávisti jak v táboře radikálního islamismu, tak i po „západní“ straně barikády.

 

PS: všechny zdroje tentokrát uvádět nebudu (většinou jsou v italštině), omezím se jen na link na tuto stránku, která obsahuje anglickou verzi textů hlavních prohlášení k této kauze i další tematicky blízké odkazy

Autor: Tomáš Tatranský | středa 2.4.2008 16:27 | karma článku: 16,13 | přečteno: 1654x
  • Další články autora

Tomáš Tatranský

Tři největší lži o Evropské unii (a jejich vyvrácení)

Je opravdu pozoruhodné a svým způsobem i zábavné, k jak hloupým a neférovým „argumentům“ se čím dál častěji uchylují ti, kterým dělá problém smířit se s realitou evropské integrace. Pro příklady netřeba chodit daleko – můžeme si třeba otevřít „modré blogy“ europoslanců Jana Zahradila a Hynka Fajmona, anebo lze v případě hlubšího zájmu nahlédnout do webových stránek některých našich politických stran, například Svobodných či Suverenity Jany Bobošíkové (alias „železné Jany“, jak tato dáma v nedávném záchvatu pokory nazvala sebe sama). Dovolím si zde poukázat na některé společné prvky sloužící jako nejčastější opěrné pilíře „argumentů“ těchto osob a stran.

4.3.2012 v 20:19 | Karma: 19,78 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Má smysl bojovat proti korupci?

Poslední dobou jsme svědky stále intenzivnější veřejné debaty o tom, zda lze úspěšně bojovat s korupcí v naší zemi, a pokud ano, jaké prostředky při tom použít. Je míra korupce zhruba stejná na celém světě, s tím, že korupce je na různých místech jen více či méně uhlazená, jak se nedávno nechal slyšet náš pan prezident? Anebo platí, že ve vyspělejších zemích se lidé chovají celkově poctivěji, protože mají zkušenost s tím, že férové a transparentní jednání vede ke spokojenějšímu životu a koneckonců i k většímu blahobytu? Aniž bych chtěl přespříliš generalizovat, jsem přesvědčen, že platí spíše ta druhá teze.

16.10.2011 v 17:32 | Karma: 11,88 | Přečteno: 1557x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Otazníky kolem WikiLeaks

Internetový server WikiLeaks byl sice založen již v roce 2006, značnou pozornost médií a potažmo i veřejnosti však vzbudil teprve nedávno. V tomto virtuálním prostoru bylo totiž všem uživatelům internetu nabídnuto obrovské množství původně tajných informací, které výrazně ovlivnily pohled široké veřejnosti zejména na politiku a bezpečnostní strategii Spojených států.

4.2.2011 v 15:20 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Konec pozitivní diskriminace v Čechách

Zdá se, že současná vláda upouští od strategie pozitivní diskriminace. Je to dobrá nebo špatná zpráva?

1.9.2010 v 20:15 | Karma: 35,60 | Přečteno: 4377x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Je náboženská svoboda pouhým snem?

Přestože náboženská svoboda je všeobecně považována za jeden ze základních principů moderní civilizace založené na bezvýhradné úctě k lidským právům, ukazuje se, že jde bohužel o princip hojně pošlapávaný. Prokazuje to i nedávný výzkum prestižního amerického think-tanku Pew Forum.

21.5.2010 v 17:40 | Karma: 31,47 | Přečteno: 5677x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...