Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Abort macht frei

Čili „potrat osvobozuje“... Takovýto nápis (copak nám jenom připomíná?) by se „hezky“ vyjímal na branách všech nemocnic, které provádějí potraty (jen u nás jich bylo od roku 1958, kdy je komunisté legalizovali, provedeno přes 3 miliony), a také na branách všech parlamentů našeho „civilizovaného“ západního světa, které potraty z nepochopitelných důvodů stále ještě udržují ve sféře legality. Ano, tentokrát občas upustím nějaké to ostřejší slovo, před vražděním je totiž třeba varovat, a to naléhavě.

Píšu, protože se mi nelíbí, že současná diskuze o potratech není vedena férově. Odpůrci potratů bývají cejchováni málem jako nenávistní (či přinejmenším „ultrakonzervativní“) náboženští fanatici, zatímco zastánci potratů bývají vnímáni jako pokrokoví bojovníci za ženská práva. Mimoto mám často pocit, že i ti, kteří považují potrat za vraždu, argumentují příliš defenzivně, jakoby se styděli říci otevřeně, co si myslí: jistě v dobré vůli zdůrazňují prevenci (čili osvětu v oblasti plánování rodičovství), oceňují (jistě, zcela správně) tzv. babyboxy, ale odmítají se bavit o nutnosti legislativních změn v této oblasti. Navíc v diskuzích o potratech bývá sugerováno, že argumenty pro a proti mají stejnou váhu – někdo je prostě „pro-life“, někdo jiný zase „pro-choice“, jako by to byla otázka osobního zalíbení – a že otázka potratů je v podstatě nerozhodnutelná. Jako by bylo rozhodující to, že obě strany mají „zajímavé“ argumenty. A jako by otázka, které argumenty jsou lepší a které horší, které vedou k dobru a které ke zlu, které k životu a které ke smrti, byla nepodstatná. Není nepodstatná a já tvrdím, že být „pro-life“ je prostě lepší a morálnější než být „pro-choice“. Protože – je mi líto – existuje též cosi jako hierarchie hodnot, cosi jako přirozený mravní řád, kde právo na život je více než svoboda rozhodování. A nezastírejme si prosím, že „pro-choice“ neznamená v případě potratů nic jiného než „pro-death“.

Jeden z neustále omílaných pseudoargumentů je ten, že proti potratům se staví náboženští tmáři. No a jelikož naše západní sekulární civilizace už náboženské předsudky překonala, nemá smysl věřícím lidem naslouchat příliš vážně. Jenomže tak to není. Vůbec nejde o to, že by někdo chtěl někomu jinému vnucovat vlastní náboženskou morálku, jde o to, že lidé mající svědomí, čili určitý přirozený mravní cit – nezávisle na tom, zda jsou či nejsou věřící – si uvědomují, že vražda nevinného člověka je čímsi špatným. Cítí, že otázka, zda budeme schvalovat potraty, není o tom, zda naše civilizace bude spíše liberální či spíše konzervativní, nýbrž o tom, zda náš svět bude více či méně civilizovaný, zda se budeme vracet zpátky k primitivním zvykům obyvatel antické Sparty, kde byli někteří slabší novorozenci svrhováni ze skály, anebo zda se civilizačně posuneme dopředu, zda dokážeme bránit právo na život i těch, kteří si o toto právo ještě nemohou sami říci. Jinými slovy, nemáme tu do činění se sporem o formu kultury, nýbrž se sporem o kulturu samotnou. Toto naštěstí chápou i mnozí ateisté či agnostici, jako např. Giuliano Ferrara, jeden z nejvýraznějších a nejbystřejších italských novinářů, jehož mohutná protipotratová kampaň je jednou z nejsledovanějších kauz současné Itálie.

„Lidský plod je pouhým shlukem buněk, který je součástí matčina těla“ – „argumentují“ zastánci „pro-choice“, případně různí lidé sympatizující s módní ideologií zvanou hezky „vědecky“ „gender studies“. To je samozřejmě nesmysl. Každý z nás je více či méně rozvinutým shlukem buněk, podstatné je však to, že každý z nás je živou lidskou bytostí s jedinečnou a jednou provždy danou genetickou informací. A ta vzniká v okamžiku početí, což je též okamžik, kdy oplodněné vajíčko začíná žít svůj jedinečný a neopakovatelný život. Co následuje, je postupný vývoj člověka, který trvá až do přirozené smrti. Jistě, důležitou událostí v životě dítěte je porod, na druhou stranu ale nikdo rozumný neprosazuje provádění potratů např. v devátém měsíci těhotenství, že? Pročpak asi? Mimoto odborníci tvrdí, že „zárodek nové lidské bytosti není částí mateřského organismu. Naopak, ten se k němu chová jako k cizorodému tělesu a usiluje o jeho likvidaci. Obrana zárodku proti mateřskému organismu je velmi dobře uspořádaná a jen díky jí může embryo v mateřském organismu přežít” (zdroj). Jistě, ve zcela výjimečných případech může dojít k situaci, kdy je během těhotenství ohrožen život matky a kdy je třeba provést nelehkou volbu mezi dvěma životy. V tomto kontextu je potrat jakožto výjimka z pravidla (a jakožto vedlejší efekt jednání vedoucí k záchraně života matky) samozřejmě možný, to nikdo (ani katolická etika) nepopírá.

Nechápu, jak někdo může stanovit, v jakém týdnu vývoje se embryo stává člověkem. Proč zrovna 12. týden v ČR? Že lidský plod v počáteční fázi svého vývoje necítí bolest? Dospělý člověk v narkóze také necítí bolest, ale proto ho ještě nebudeme zabíjet, že? (Nehledě na to, že akorát v 12. týdnu již lidský plod bolest prokazatelně cítí.) Jinými slovy, lidský život má svůj přirozený počátek, a tím je početí. Respektovat to je otázkou úcty k přirozenému řádu.

Dalším znepokojivým jeven je bagatelizování tzv. post-abortivního syndromu. Nedělejme si iluze, potrat představuje pro ženu obrovské trauma, které často vede k závažným psychickým poruchám, k následným sexuálním dysfunkcím apod. Je též prokázáno, že procento žen páchajících sebevraždu je výrazně vyšší u žen, které podstoupily potrat, než u těch, které ho nepodstoupily. Pročpak asi?

Jiný pozoruhodný pseudoargument bychom si mohli shrnout takto: „Jen proboha žádné restrikce v této oblasti, ty by vedly jen k tomu, že ženy by podstupovaly potrat načerno u kdejakých šarlatánů, kteří by ještě ohrožovali jejich zdraví či dokonce život.“ Fajn, takže – podle této „logiky“ – pokud například vykradu banku a v následné automobilové honičce s policií způsobím nehodu, v níž zraním či usmrtím sebe nebo i někoho jiného, je to vina restriktivního zákona, takže bychom měli zlegalizovat krádeže... Mimoto opravdu nechápu, proč by restriktivní legislativa nesnížila počet potratů – takovéto tvrzení je natolik antiintuitivní, že snad ani nemá cenu se jím hlouběji zabývat. Přece co je zjevně neetické, má být i nezákonné, ne?

Existují i různé jiné „gender-friendly“ „argumenty“ (typu „jak si vy muži vůbec dovolujete nám ženám do toho mluvit“), ty už jsou ale natolik stupidní, že si dovolím je pominout. Jen dodám (aby bylo jasno), že odsuzuji potrat jakožto čin, aniž bych morálně odsuzoval či dokonce zatracoval toho, kdo jej provedl. Těch dívek, které potrat podstoupily a které – alespoň nemají-li zcela vymytý mozek a zatvrzelé srdce naší „pokrokovou“ „gender-ideologií“ – cítí výčitky svědomí a pocity viny, je mi především líto. Tipnul bych si, že většina z nich nevěděla, co činí.

Takže: na potraty se prosím dívejme věcně, střízlivě a rozumně. A hlavně, nestrkejme hlavu do písku a dívejme se vůbec! Pokud nás něco osvobodí, pak je to pravda...

Takto vypadá usmrcený „shluk buněk“, v 10. týdnu po početí...

 

 

 

 

 

 

 

 

A toto je človíček, jehož život byl „přerušen“ (kdypak se k životu po tomto „přerušení“ asi vrátí?) v 11. týdnu života...

 

 

 

 

 

 

Hlavní zdroje:

http://www.prolife.cz/ (některé informace)

http://www.abortionno.org/ (fotky)

Autor: Tomáš Tatranský | úterý 29.4.2008 20:16 | karma článku: 29,87 | přečteno: 13853x
  • Další články autora

Tomáš Tatranský

Tři největší lži o Evropské unii (a jejich vyvrácení)

Je opravdu pozoruhodné a svým způsobem i zábavné, k jak hloupým a neférovým „argumentům“ se čím dál častěji uchylují ti, kterým dělá problém smířit se s realitou evropské integrace. Pro příklady netřeba chodit daleko – můžeme si třeba otevřít „modré blogy“ europoslanců Jana Zahradila a Hynka Fajmona, anebo lze v případě hlubšího zájmu nahlédnout do webových stránek některých našich politických stran, například Svobodných či Suverenity Jany Bobošíkové (alias „železné Jany“, jak tato dáma v nedávném záchvatu pokory nazvala sebe sama). Dovolím si zde poukázat na některé společné prvky sloužící jako nejčastější opěrné pilíře „argumentů“ těchto osob a stran.

4.3.2012 v 20:19 | Karma: 19,78 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Má smysl bojovat proti korupci?

Poslední dobou jsme svědky stále intenzivnější veřejné debaty o tom, zda lze úspěšně bojovat s korupcí v naší zemi, a pokud ano, jaké prostředky při tom použít. Je míra korupce zhruba stejná na celém světě, s tím, že korupce je na různých místech jen více či méně uhlazená, jak se nedávno nechal slyšet náš pan prezident? Anebo platí, že ve vyspělejších zemích se lidé chovají celkově poctivěji, protože mají zkušenost s tím, že férové a transparentní jednání vede ke spokojenějšímu životu a koneckonců i k většímu blahobytu? Aniž bych chtěl přespříliš generalizovat, jsem přesvědčen, že platí spíše ta druhá teze.

16.10.2011 v 17:32 | Karma: 11,88 | Přečteno: 1557x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Otazníky kolem WikiLeaks

Internetový server WikiLeaks byl sice založen již v roce 2006, značnou pozornost médií a potažmo i veřejnosti však vzbudil teprve nedávno. V tomto virtuálním prostoru bylo totiž všem uživatelům internetu nabídnuto obrovské množství původně tajných informací, které výrazně ovlivnily pohled široké veřejnosti zejména na politiku a bezpečnostní strategii Spojených států.

4.2.2011 v 15:20 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Konec pozitivní diskriminace v Čechách

Zdá se, že současná vláda upouští od strategie pozitivní diskriminace. Je to dobrá nebo špatná zpráva?

1.9.2010 v 20:15 | Karma: 35,60 | Přečteno: 4377x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Je náboženská svoboda pouhým snem?

Přestože náboženská svoboda je všeobecně považována za jeden ze základních principů moderní civilizace založené na bezvýhradné úctě k lidským právům, ukazuje se, že jde bohužel o princip hojně pošlapávaný. Prokazuje to i nedávný výzkum prestižního amerického think-tanku Pew Forum.

21.5.2010 v 17:40 | Karma: 31,47 | Přečteno: 5677x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...