Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vlčí a lidský život: kterýpak z nich je hodnotnější?

Podle příznivců čerstvě zvoleného amerického prezidenta Baracka Obamy asi ten vlčí. (Blog tentokrát s akčními multimediálními prvky.)

V diskuzi pod svým předcházejícím blogpostem jsem byl laskavě upozorněn na nezanedbatelnou a znepokojující skutečnost, že bývalá republikánská kandidátka na úřad viceprezidenta USA Sarah Palinová je „vymaštěná blbka“, poněvadž „střílí vlky z vrtulníku“. To mě jako milovníka divoké přírody zaujalo.

Žádnou zprávu o IQ paní Palinové jsem sice nenašel a popravdě řečeno jsem ani nenašel nic o tom, že by Sarah Palinová sama holdovala tomuto způsobu odstřelu vlků na Aljašce (kde, jak známo, působí jako guvernérka), nicméně šokující odhalení se i tak konalo: paní Palinová totiž zřejmě podporuje odstřel vlků, ne sice z vrtulníků, ale z malých letadel. Podívejme se na tohle:

 

 

„Brutální, kruté a neetické zabíjení nebohých vlků!“, pranýřuje tento technicky bravurně zpracovaný spot politiku paní Palinové, „no řekněte sami, chtěli byste takovou surovou a bezcitnou viceprezidentku?“ (No a v podtextu pochopitelně zní: „ne? tak volte Obamu!“)

Já bych tedy paní Palinovou jako viceprezidentku USA bral. Sice nevím, jak přesně vypadá současná ekologická situace na Aljašce, ale je známo, že když už jednou do ekosystému této planety vstoupil člověk se svými nepřirozenými aktivitami, sem tam je zapotřebí populace některých živočišných druhů uměle regulovat. Protestoval snad někdo proti likvidaci přemnožených králíků v Austrálii?

Pokud je ale odstřel vlků cosi tak zavrženíhodného a pokud bychom tedy neměli sympatizovat s americkými republikány, podívejme se, zda lepší alternativu náhodou nepředstavují demokraté. Navrhují ve svém programu povinné zavedení vegetariánství? Nějak jsem si nevšiml. Nebo volají po zrušení všech amerických masokombinátů? Taky ne. Anebo je zastřelení divoce žijícího vlka neetické, zatímco zabití prasete, krávy nebo kuřete v nějakém velkochovu neetické není? Ten vlk na videu se sice tak mile usmíval, ale i tak se mi to nějak nezdá...

Nepodařilo se mi zjistit, co si demokratický prezident Obama myslí o hodnotě vlčího života, nicméně víme, že nedávno šokoval celý svět tvrzením, že neví (na rozdíl od McCaina a Palinové), odkdy je lidská bytost držitelem práva na život:

 

 

Z toho by se mohlo případně i zdát, že Obama si třeba může myslet, že dítě začíná žít svůj život v okamžiku, kdy je schopno přežít mimo dělohu matky, že? Omyl! Když se před pěti lety v Senátu jeho státu Illinois projednával zákon garantující lékařskou péči těm narozeným dětem, které přežily potrat v pozdním stadiu těhotenství (kdy už je dítě schopné samostatného života), Obama opakovaně hlasoval proti tomuto zákonu. Jinými slovy, podle Obamy je v pořádku hodit žijící narozené dítě do odpadkového koše a nechat ho tam zemřít.

Kdybych sem umístil video zobrazující takovýto neúspěšný potrat a ukazující, jak je pak „selhání“ gynekologa „napraveno“, bylo by to sice ještě „akčnější“ než video s vlkem, ale asi by se nám při jeho sledování pořádně zvednul žaludek, pokud bychom pohled na cosi takového vůbec vydrželi... Proto se omezím jen na shrnutí základních informací:

 

 

Nabízejí se samozřejmě různé otázky: Má vůbec podle Obamy čerstvě narozené chtěné dítě právo na život, pokud ho nemá čerstvě narozené nechtěné dítě? Záleží na přání matky, zda má dítě žít nebo zemřít? Co když matka třeba měsíc po porodu zjistí, že už dítě nechce, a zahodí ho do popelnice? Jak má být podle Obamy právně kvalifikován takový čin? Jako vražda? Proč?

Na závěr ještě jeden příběh. Američanka Gianna Jessen by tu nebyla, kdyby legislativa USA vypadala podle Obamových představ. Její 17-ti letá matka se ji v sedmém měsíci těhotenství pokusila zabít pomocí injekce se solným roztokem. Asi 18 hodin pak Gianna bojovala o život v lůně matky, než nakonec na potratové klinice spatřila světlo světa – živá. Byla adoptována, později napsala o svém životním příběhu knížku a nyní se věnuje zejména přednáškové činnosti. Podívejme se na tuto milou mladou dámu zde:

 

 

Gianna Jessen je živým důkazem, že – na rozdíl od toho, co si myslí současný nejmocnější muž světa – i nechtěně narozené děti mají dostat šanci žít.

Autor: Tomáš Tatranský | pátek 7.11.2008 8:00 | karma článku: 18,09 | přečteno: 2130x
  • Další články autora

Tomáš Tatranský

Tři největší lži o Evropské unii (a jejich vyvrácení)

Je opravdu pozoruhodné a svým způsobem i zábavné, k jak hloupým a neférovým „argumentům“ se čím dál častěji uchylují ti, kterým dělá problém smířit se s realitou evropské integrace. Pro příklady netřeba chodit daleko – můžeme si třeba otevřít „modré blogy“ europoslanců Jana Zahradila a Hynka Fajmona, anebo lze v případě hlubšího zájmu nahlédnout do webových stránek některých našich politických stran, například Svobodných či Suverenity Jany Bobošíkové (alias „železné Jany“, jak tato dáma v nedávném záchvatu pokory nazvala sebe sama). Dovolím si zde poukázat na některé společné prvky sloužící jako nejčastější opěrné pilíře „argumentů“ těchto osob a stran.

4.3.2012 v 20:19 | Karma: 19,78 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Má smysl bojovat proti korupci?

Poslední dobou jsme svědky stále intenzivnější veřejné debaty o tom, zda lze úspěšně bojovat s korupcí v naší zemi, a pokud ano, jaké prostředky při tom použít. Je míra korupce zhruba stejná na celém světě, s tím, že korupce je na různých místech jen více či méně uhlazená, jak se nedávno nechal slyšet náš pan prezident? Anebo platí, že ve vyspělejších zemích se lidé chovají celkově poctivěji, protože mají zkušenost s tím, že férové a transparentní jednání vede ke spokojenějšímu životu a koneckonců i k většímu blahobytu? Aniž bych chtěl přespříliš generalizovat, jsem přesvědčen, že platí spíše ta druhá teze.

16.10.2011 v 17:32 | Karma: 11,88 | Přečteno: 1557x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Otazníky kolem WikiLeaks

Internetový server WikiLeaks byl sice založen již v roce 2006, značnou pozornost médií a potažmo i veřejnosti však vzbudil teprve nedávno. V tomto virtuálním prostoru bylo totiž všem uživatelům internetu nabídnuto obrovské množství původně tajných informací, které výrazně ovlivnily pohled široké veřejnosti zejména na politiku a bezpečnostní strategii Spojených států.

4.2.2011 v 15:20 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Konec pozitivní diskriminace v Čechách

Zdá se, že současná vláda upouští od strategie pozitivní diskriminace. Je to dobrá nebo špatná zpráva?

1.9.2010 v 20:15 | Karma: 35,60 | Přečteno: 4377x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Je náboženská svoboda pouhým snem?

Přestože náboženská svoboda je všeobecně považována za jeden ze základních principů moderní civilizace založené na bezvýhradné úctě k lidským právům, ukazuje se, že jde bohužel o princip hojně pošlapávaný. Prokazuje to i nedávný výzkum prestižního amerického think-tanku Pew Forum.

21.5.2010 v 17:40 | Karma: 31,47 | Přečteno: 5677x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...