Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PI

Páter I.

6. 7. 2008 9:31
T.T.

mám chápat tento článek jako Orbi et Urbi, či pouze jako nezveřejněný příspěvek do Humoristických listů ? V tom případě Vám, pane Tomáši, držím palce, neboť lidového humoru není nikdy dost ...

0 0
možnosti
JK

obr Koloděj

5. 7. 2008 0:42
Dante básníkem temného středověku?

To se (jako student historie s úspěšně složenou soubornou zkouškou ze středověku) dozvídám novinky... Chtěl bych Vás jen upozornit, že Dante je básníkem renesančním, tedy podle obecně uznávaných časových hranic novověkým...;-)

0 0
možnosti
TT

T.T.

5. 7. 2008 1:57
Re: Dante básníkem temného středověku?

Milý obře Koloději, to se spíše já, absolvent italianistiky na FF UK, dozvídám novinky od Vás... Doplňte si prosím vzdělání, "Božská komedie" je typickým produktem středověku, je to jakýsi poetický pendant vůči středověkým teologickým "sumám" (mrkněte klidně i na oblíbenou wikipedii). Jistě, jsou tam už prvky předznamenávající renesanci (např. role, jakou odehrává Vergilius), ale opravdu neznám nikoho, kdo by toto dílo stavěl mimo středověk. Tedy dnes již musím říci: nikoho kromě obra Koloděje. Např. takový malíř Masolino (viz obrázek na tomto mém blogu) žil o více než století po Dantovi a je považován za RANĚ renesančního umělce.

0 0
možnosti
JV

klv

4. 7. 2008 11:48
jen jestli to nebylo tak že

Bůh stvořil muže, a pak si řekl, že to dokáže znovu  lépe, a stvořil ženu.

0 0
možnosti
TT

T.T.

4. 7. 2008 11:56
Re: jen jestli to nebylo tak že

No, ta freska Masolina by tomu nasvědčovala... Teprve na třetí pokus totiž Stvořitel obdařil ženu trochu kypřejšími tvary... :-)

0 0
možnosti
A

aisha

4. 7. 2008 11:35
"prudička" je tady:-)))))))

jak je to s tím popírání duše u žen. Kdopak to prohlásil? Nemůžu to nikde najít. Stačil by nějaký ten link.... ne v němčině , pleaseeeeeeeee

0 0
možnosti
TT

T.T.

4. 7. 2008 11:58
Re: "prudička" je tady:-)))))))

Počkej Aisho, Ty si jako zcela vážně myslíš, že ženy mají duši ???

0 0
možnosti
B

benyacoub

4. 7. 2008 11:01
?

Ahoj Tomasi,

diky za clanek, ale mam vyvolava ve me tisice otazek.....ja vim uz se ti jezi vlasy na hlave, zase ty muslimky prudi co?:-)

Prosim te, to znamena, ze podle Bible se rozhodl Adam, ze potrebuje zenu?Jak na to prisel?Ja myslela, ze to byl napad Boha, protoze se Adam citil sam, nemel si s kym povidat, chybela mu laska,citil se neuplny atd.Mam o tom hezky clanek, prelozim, nebo umis nemecky?(to by bylo fajn) Proste neverim, ze by to Adama napadlo samo, byl jediny clovek na zemi, jak mohl vedet co je zena, kdyby se reklo, z chtel jeste jednoho cloveka a Buh se rozhodl, ze vytvori druhe pohlavi ok, ale tohle nedava smysl.

Mej se krasne

0 0
možnosti
TT

T.T.

4. 7. 2008 11:29
Re: ?

Ahoj Samiro, to s tím Adamem jsem myslím už objasil zde níže v diskuzi s "erben3": internet neba, nakládanej hermelín fuj, pivo došlo... Verstehst du Spass? ;-)

Eine kleine Test nur für dich: kolik mám žeber?

a) 23 (jako Adam po stvoření ženy)

b) 24 (jako ženy)

Hezkej den a přemýšlej o těch žebrech... ;-D (Jo jinak německy umím strašně blbě, tak mi věci v němčině snad raději ani neposílej...)

0 0
možnosti
T

Tausret

3. 7. 2008 11:10
A jak to tedy bylo s Máří Magdalenou,

ze které osvícení církevní otcové udělali prostitutku? To je přece jasný důkaz toho, že se báli jejího vlivu a potřebovali ji ponížit, ačkoli byla nejmilejší z Ježíšových učedníků. Navíc narozdíl od všech jeho věrných stála při něm až do smrti, nezapřela jej...:-(

0 0
možnosti
JL

tramtadadá

3. 7. 2008 10:44
Pěkně napsané

ale mi to připomíná pohádky Boženy Němcové. Moc nechápu, jak v toto lidi můžou věřit. Je fajn, když to někomu pomáhá, každopádně. Ale nechápu, proč bychom vám všem věřícím měli platit vaše hobby. To mi vysvětlete.

0 0
možnosti
A

aisha

3. 7. 2008 7:18
ještě jedna "prudící" otázka

Zakázal Ježíš nějakým svým výrokem polygamii? Byla polygamie v době před Ježíšem v "jeho" oblasti praktikována?

měj se krásně, Bůh s tebouV

0 0
možnosti
A

aisha

3. 7. 2008 7:16
???

Tomáši, jak je to tedy s řekla bych obecným míněním o tom, že Adama "svedla" Eva, a že tím ona nese větší vinu. Přece jen hadem se nechala svést, jablko též utrhla a ještě ho nabídla i Adamovi, který ho zcela "neduchapřítomně" ochutnal také.

Jak se křesťanství dívá na tuto událost(by't symbolicky) z hlediska rovnosti viny?

A pokud přijmu tezi, že Adam a Eva nebyly pouze 2 osoby, ale celé společenství lidí - jak se dívate z hlediska symboliky na tento příběh. Prosím o takový "biblický tafsírek":-)

0 0
možnosti
RB

erben3

3. 7. 2008 0:00
.

„Myslím, že bych potřeboval ženu..." - jak mohl vědět, že právě ženu? Proč ne třeba internet, nakládaný hermelín a pivo? ;-)

0 0
možnosti