Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jano.zincica

14. 8. 2008 16:20
hm...

J.K. neprišiel s NZ, nemal ho pod pazuchou a vhodne predčítaval svojim učeníkom...

J.K. nepísal , J.K. kázal, jeho učenie sa vyvíjalo až po jeho fyzickú smrť...záznamy jeho učenia -evanjélia, prenášané najprv ústne , následne písomnou formou, odsúhlasené koncilmi a atd. to je NZ, drevorubci!

:-)

0 0
možnosti

Páter I.

13. 8. 2008 11:54
TT.

cit. TT: "...Ježíš, jak známo, přišel s Novým zákonem..." Nový zákon je soubor 27 knih vzniklých v průběhu 1. století n.l., mnohdy na základě aramejsko-židovské tradice. V kánon byl sestaven v průběhu 2.-4. století.

(církví uzákoněné pravidlo, dogma nebo obřad) - zajímavé tvrzení TT.

0 0
možnosti

T.T.

13. 8. 2008 15:42
Re: TT.

Přečtěte si diskuzi pod "souvisejícím článkem Aishy" a zjistíte, že vím, jak vznikal kánon NZ. Z kontextu toho, co jsem napsal, je myslím jasné, že to chápu tak, že jádrem NZ (souboru těch knih) je Ježíšův "Nový zákon" (možná jsem to měl napsal s malým "n"), tj. Ježíšovo učení. Chápete?

0 0
možnosti

Páter I.

9. 8. 2008 4:43
T.T. - nechápu

Nechápu, jak by si jakýkoli soudný člověk mohl myslet, že všichni členové církve žijí neustále v souladu s Biblí a církevní věroukou,. Potom se naskýtá otázka, k čemu vlastně církev je ?

0 0
možnosti

T.T.

9. 8. 2008 11:22
Re: T.T. - nechápu

Ti, co v církvi jsou, to vědí moc dobře, a ty, co tam nejsou, to upřímně řečeno nemusí zajímat, protože církev nikoho neomezuje a nikoho do ničeho nenutí (samozřejmě mluvím o současnosti). Mimochodem: Vy jste neslyšel nic o charitativní činnosti církve?

0 0
možnosti

Páter I.

8. 8. 2008 16:34
Můžeme mi někdo vysvětlit ...

jak pedofilní aféry katolického kléru, táhnoucí se z Rakouska až do USA, byly v souladu s Biblí ?  Nabyly takového rozsahu, že Papež cítil jako povinnost se obětem jménem církve omluvit !?! Tedy žádné výstřelky, ale pouze špička ledovce, kdy se zneužilo náboženského cítění ...

0 0
možnosti

T.T.

8. 8. 2008 18:18
Re: Můžeme mi někdo vysvětlit ...

Tak počkat - v Bibli se píše o tom, že pedofilie je dobrá??? Pár informací:

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=8245

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=8112

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=9373

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=9859 (zpráva 1)

0 0
možnosti

oooo

8. 8. 2008 12:01
Zvětrávání náboženských učení. část 3

Lidstvo se postupně přes velké a bolestné chyby humanizuje svoji vlastní vnitřní silou, silou svých nejlepších, nejsvobodnějších duchů, kteří za to často platí krutou daň svých životů těm průměrným stádním ovcím, které se bojí o ztrátu své celoživotní „pravdy“ – víry. TO JE MOJE VÍRA. Víra v lidského ducha. Lidstvo nikdy úplně nezvítězí nad temnými silami zla pramenícími z vnitřku lidské (živočišné) podstaty samé, která je založena nejen na spolupráci, ale i na soutěži. Ale pokroky humanity byly, jsou a budou viditelné – těm nezaslepeným jakoukoli ideologií. BUDOUCNOST PATŘÍ (kromě aluminia) i ATEISTŮM, středověk náboženství.

0 0
možnosti

T.T.

8. 8. 2008 12:29
Re: Zvětrávání náboženských učení. část 3

Vážený a milý, pokud nám tu něco v posledních desetiletích zvětrává, pak je to ateismus - např. v USA se k němu hlásí 1,6% dospělé populace ;-)

(viz zde: http://religions.pewforum.org/affiliations )

Pokud z letadla vyhlížite "prdelaté andílky" a opravdu věříte v to, že vědecký pokrok z nás učiní lepší lidi, pak nemám co dodat... Věřte si v co chcete... :-/

0 0
možnosti

oooo

8. 8. 2008 12:00
Zvětrávání náboženských učení. část 2.

A ten bývalý inkvizitor, kterého si zvolili za zástupce boha na zemi se nám dodnes neomluvil, ale pokroku bylo dosaženo – odpustky a desátky se neplatí (desátky se bohužel dodnes platí ve formě daní na církve, ale i na to jednou dojde). Ani ten inkvizitor by snad dnes nepopřel, že se „přece jen točí“. Přesto muselo zemřít, nebo být utýráno mnoho chytrých lidí, nejen Giordano Bruno, než lidstvo uvěřilo SVÉMU ROZUMU – ne pámbíčkářům. Cestou z dovolené jsem pozorně z okénka letadla sledoval oblačnost – nikde jsem neviděl prdelaté andílky na obláčku – snad i ten inkvizitor už to ví. Dalo by se jmenovat mnoho a mnoho příkladů, jak věda, lidské poznání, lidský rozum, historická zkušenost a schopnost reflexe dějin, sebereflexe – postupně drolí tu jejich starou i novou papírovou skálu na prach bájí, pověstí, omylů a mýtů.

0 0
možnosti

oooo

8. 8. 2008 11:59
Zvětrávání náboženských učení.

Bylo tu někým řečeno, že lidské zákony, morálka se v čase mění, kdežto jejich učení je stálé, neměnné jako skála (Petra, Sv. Petr, …). Oni vždycky byli a jsou slabší v přírodních vědách, proto se domnívají, že skála je něco na věky věků pevného. Za pár tisíc let každá skála zvětrá a postupně se drolí na prach. Tak zvětrává a drolí se jejich učení ve větru svobodného lidského rozumu, pokroku humanity, který vždy táhnou svobodní duchové, kteří jsou schopni vidět mnohem dál, než drtivá většina současníků. Je moc dobře, že lidské zákony se mění, humanizují, přizpůsobují pokroku a poznání lidstva. Jinak by se dodnes trhaly jazyky, sekaly údy, natahovalo na skřipec, vplétalo do kola a upalovalo. Pracovali bychom 16 hodin denně i s dětmi a všechen výdělek by si rozdělila vrchnost a preláti (Co je císařovo císaři, co je božího bohu učila církev, aby pomohla panovníkovi udržet ovečky poslušné). Jan Hus musel umřít, jinak by dodnes ty ovečky musely platit odpustky svým pastýřům.

0 0
možnosti

oooo

7. 8. 2008 22:27
Kdo jenejvětší vrah na světě ?

Pokračování :

Tedy i jednání vrahů, násilníků a tyranů je boží vůle. I obě světové války předem určil bůh. I genocidu ve Rwandě určil bůh.

I holocaust řídila boží vůle. I Hitlera bůh miloval, i Stalina, Pol-Pota, i Mugabeho bůh miluje. I teroristy, kteří pohřbili 5000 lidí v sutinách 11.září (jejich) bůh miloval.

I vraha, který zabije a znásilní malé, nevinné dítě bůh miluje.

Takže - k čemu je nám takový bůh ? Kdo to vlastně je ? No, jestliže předem věděl a dokonce sám naplánoval všechna tato zvěrstva - je to vlastně ten NEJMASOVĚJŠÍ a potažmo jediný VRAH na světě, že ? K čemu nám takového - takto "milujícího" boha ?

0 0
možnosti

aisha

7. 8. 2008 22:58
Re: Kdo jenejvětší vrah na světě ?

tohle nemyslíte vážně, že ne?

0 0
možnosti

oooo

7. 8. 2008 22:26
Kdo je nejvštší vrah na světě ?

Sledujte logickou úvahu :

Dogma 1. : Bez boží vůle ani vlas s hlavy nesejde. Překlad : Osudy všech lidí jsou předem determinovány, určeny a řízeny boží vůlí.

Dogma 2. Bůh miluje všechny i ty, co HO nemilují.

0 0
možnosti

Páter I.

7. 8. 2008 22:07
Tedy pane Tomáši ....

pěkně jste mně vylekal tou časovou prodlevou - už jsem se lekl, že Vám zhasla pochodeň, kterou vnášíte světlo do našich příbytků.

0 0
možnosti