Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM

hippon

8. 10. 2008 11:10
Problém státního náboženství

Nerad to říkám, ale v tom článku je věcná chyba - roku 313 bylo křesťanství v římské říši prohlášeno za rovnoprávné s pohanstvím, nikoliv za státní náboženství (k tomu došlo v roce 380). Tj. vývoj od křesťanství jako pronásledované víry ke křesťanství jako "vládnoucímu" náboženství trval zhruba sedmdesát let. V dějinách islámu  byl tento vývoj mnohem rychlejší, došlo k němu už za Prorokova života. Já osobně si myslím, že křesťanství mělo největší duchovní sílu v době, kdy bylo pronásledované, a o islámu to platí také. A otázka, kterou pokládám za podstatnou, zní: Není jakékoliv propojení  náboženství s politikou a se státní mocí  vždy na úkor hloubky víry?

0 0
možnosti
TT

T.T.

8. 10. 2008 14:54
Re: Problém státního náboženství

Díky, už jsem to opravil (taky mám rád přesnost).

Každopádně, pokud mě mé chabé historické znalosti nepletou, již za císaře Konstantina se řada křesťanů dostala do vysokých státních funkcí a "najednou" se řada lidí začala na to čerstvě zlegalizované náboženství obracet, že?

Jinak "malinký" rozdíl je v tom, že zakladatel křesťanství si fúzi náboženství a politiky nepřál, kdežto zakladatel islámu ano...

Hezký den!

0 0
možnosti
MN

Forrrest

6. 10. 2008 19:52
Cirkev svou moralku vzdy vnucovala

pokud mohla - pokud byla u moci. V dnesni dobe ma vsak cim dal mensi "volicskou zakladnu" - asi jako komuniste - jeji sebevedomi tedy postupne klesa (komousum kupodivu ne!). Krize je tak velka, ze se dokonce omlouva za minulost (komancove by si meli vzit priklad), pripousti svou omylnost... Byla pokorena vedou - od hlasani "jedine pravdy, dane bibli" konecne presla k hlasani "alternativni pravdy" - nabozenstvi udajne zkouma "jinou realitu";-D

Co se tyka vztahu moralky a moci: cim vic jsou lide presvedceni o spravnosti svych (at uz moralnich ci jinych) zasad, tim vic usiluji o moc, aby je mohli prosadit. Problem s cirkvi je v tom, ze ona byla VZDY VELMI PRESVEDCENA O SVE "PRAVDE"! Btw - copak si nekdo mysli, ze nase "pobocka" RKC ty miliardy potrebuje na opravu par kostelu nebo na polivky pro bezdaky?:) Ne, potrebuje je proto, ze prachy znamenaji moc - moc prosazovat sve tzv. "dobro".

0 0
možnosti
MN

Forrrest

6. 10. 2008 19:53
Re: Cirkev svou moralku vzdy vnucovala

Ted uz musim letet, pozdeji jeste pripisu, proc je cirkev - a krestane obecne - nebezpecna - rozdil mezi jimi propagovanymi nazory a mezi nazory normalnich lidi, zakladnimi pravy a svobodami.

0 0
možnosti
A

aisha

6. 10. 2008 11:59
Tomáši,

bereš naše dnešní zákony jako zákony vycházející v menší či větší míře z Desatera?

Jak se trestala např. vražda před příchodem Ježíše, jak za jeho působení¨, a jak po něm?

dík a čauky

0 0
možnosti
TT

T.T.

6. 10. 2008 12:18
Re: Tomáši,

Neotravuj a něco si o tom přečti :-)

No tak evropské právo vychází hlavně z římského práva. Vlivy Desatera tam jistě taky byly. Na detaily se zeptej nějakýho právníka, nejsem chodící encyklopedie...

Ve Starém zákoně platí "oko za oko", Nový zákon tyhlety právní věci moc neřeší (když už, tak Nový zákon a tudíž křesťanství řeší, co je hřích spíš než to, co je zločin), a dnešní situaci snad znáš, ne?

0 0
možnosti
AY

proctonejde

5. 10. 2008 19:48
Na to vase P.S :

:-) co treba popsat jak spolu diskutuji a debatuji ruzne odvetvi v krestanstvi a jak dochazi ke shodam? Minim tim pravoslavne, katoliky, ortodoxove aj...... a to same Aisha u islamu sunny, siite, hanifove aj.

0 0
možnosti
AY

proctonejde

5. 10. 2008 22:00
Re: Na to vase P.S :

jo a jeste me napadlo ze je trebas take zajimave jak se krestanstvi a islam stavi ke vede a technice?? ;-)

0 0
možnosti
K

KJV

4. 10. 2008 9:09
sťan v bezbožném světě = křesťan ve zkoušce

"Ježíš tak v podstatě zesvětštil politickou moc a připravil tak půdu pro to, aby křesťanství uznalo jako legitimní přechod od teokracie k demokracii." Toto tvrzení mi nedává smysl. Svými slovy Kristus svým následovníkům ukázal, jak svou podřízenost J.Kristu mají zachovat ve světě lidí, kteří království J.Krista svými životy nerespektují. Vůbec nevidím, že by tak Kristus sekularizoval politickou moc nebo že by křesťanství dokonce tak rozhodovalo, která politická moc je legitimní. Bůh připouští, aby se v lidské společnosti střídala a panovala různá mocenská uspořádání nezávislá na Bohu do příchodu oslaveného J.Krista. Křesťané tuto Boží vůli respektují, aniž by se podíleli na bezbožném jednání tohoto současného uspořádání. Podřízenost J.Kristu kladou ve všech sférách svého života na první místo a tak jistě pozitivně ovlivňují i společnost. Jejich podřízenost J.Kristu jim ukazuje, do jaké míry mohou mít podíl na správě společnosti.  

0 0
možnosti
TT

T.T.

4. 10. 2008 10:11
Re: sťan v bezbožném světě = křesťan ve zkoušce

No tak pokud vím, ohledně toho, že křesťansví vytvořilo podmínky pro sekularizaci politiky a že je to tak z křesťanského hlediska v pořádku, myslím panuje docela shoda. Jinak můžete si přečíst též např. toto:

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=10104

0 0
možnosti

Dr No

4. 10. 2008 0:12
Většina lidí si neuvědomuje zásadní fakt

že kdykoliv byla církev v historii spojena se světskou mocí, jednalo se vždy o zneužívání církve světskou mocí a nikdy ne naopak!

V žádném z textů, na kterých je založeno křesťanství, nenajdete ani řádku o tom, že by křesťané měli něco někomu diktovat nebo násilím vnucovat. Pokud to někdo dělal "ve jménu křesťanství" a tvrdil, že je to Boží vůle, prohřešil se tím proti druhému Božímu přikázání - "Nevezmeš jména Božího nadarmo!

0 0
možnosti
MS

Miminobijec

4. 10. 2008 15:11
Re: Většina lidí si neuvědomuje zásadní fakt

Je třeba si ovšem též uvědomit, že římskokatolická církev v minulosti světskou mocí disponovala, včetně vojenské:-). Ostatně Vatikán je samostatný stát a v přepočtu vojáků na počet obyvate je nejmilitantnější na světě;-D.

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

3. 10. 2008 22:44
Katolíci...

jsou pořád stejní ;-D stejně hloupí...čtou Bibli s příliš přiškrceným kolárkem. Mne by všem zajímalo, zda-li můžete vyvrátit, že německé katolické kruhy financují KDU-ČSL.:-P Rv

0 0
možnosti