Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mauhur

17. 11. 2009 13:45
nerozumím

"...současný etický a

(multi)kulturní relativismus, jemuž Lévy-Strauss připravil půdu, úzce souvisí s rezignací

na humanismus."

nerozumím významu závěrečné věty - etický a multikulrurní relativismus jsou samy o sobě projevy humanismu. Jak to tedy myslíte s tou rezignací na něj?

0 0
možnosti

T.T.

17. 11. 2009 13:56
Re: nerozumím

Aha, koukám, že máme odlišné předporozumění. Podle mého názoru nelze klást rovnítko mezi relativismus a humanismus. Humanismus o některých hodnotách nepochybuje (a tudíž odsuzuje nehumánní kultury), relativismus pochybuje skoro o všem, a rozhodně kárá humanismus za absolutizaci vlastního hlediska. Tak to vidím já, i když uznávám, že fakticky existují i různé verze humanismů i relativismů. Každopádně nechápu, jak mohl Sarkozy označit zrovna Lévi-Strausse jako humanistu...:-/

0 0
možnosti

mauhur

17. 11. 2009 14:12
Re: nerozumím

souhlasím že i tak se dá chápat humanismus, ale multikulturní společnost je založena na toleranci a respektu k odlišnostem a vírou, že i jiné kultury jsou dobré a mají právo na existenci. Což jsou hodnoty humanistické. Takže si myslím, že pravdu máme oba, neboť vše je relativní :)

A tím co říká Sarkozy bych se být vámi zas tolik nezabýval. Je to klasickej ukecanej a navíc sebestřednej frantík a pitváním jeho projevů zbytečně ztrácíte čas, který můžete rozhodně strávit smysluplněji.

0 0
možnosti

T.T.

17. 11. 2009 14:29
Re: nerozumím

Aha, jste multi-kulti, ale typičtí Francouzi jsou ukecaní a sebestřední ;-D

Ale vážně: ono taky hodně záleží na tom, jak definujeme kulturu a jak definujeme člověka. Jinak já ale s multikulturalismem nesouhlasím, a to zvláště v dnešním kontextu, kdy mnozí ve jménu multikulturalismu trvdí např. to, že muslimské komunity v Evropě si mají své spory řešit podle šaríje, podle níž má např. svědectví ženy před soudem poloviční hodnotu svědectví muže. Čili já tvrdím, že např. tento prvek šaríje nelze tolerovat. Kdekoli. Prostě ve jménu humanismu, či ve jménu lidských práv. A podobných příkladů by se dalo uvést více...

0 0
možnosti

maudite

17. 11. 2009 14:43
Re: nerozumím

Jsem zastance svobody v tomto smeru. Kazdy narod si muze na svem uzemi budovat jakoukoliv spolecnost, at je jaka je. Ostatni narody by mely umoznit asyl tech prislusniku toho naroda, ktery se neztotoznuje s tom co jeho narod buduje a naopak umoznit odchod svych prislusniku, kteri se ztotoznuji s tim co jejich vzor buduje. To ma i jinou stranku : prijdu-li zit do jineho naroda, tak se pravem ode me ocekava, ze preveznmu jeho kulturu a ty kdo kulturu svojeho naroda zkousi vyvezt do naroda, ktery se rozhodl jit jinou cestou vzit u huby a poslat je zpet odkud prisli. O zbytek se postara ekonomika.

0 0
možnosti

Tuubeen

17. 11. 2009 15:01
Re: nerozumím

Karmu za názor bych dala, kdyby to šlo! R^

0 0
možnosti

T.T.

17. 11. 2009 15:23
Re: nerozumím

Je jen škoda, že "pečeť proroků" Muhammad (PBUH :-)) měl "trošičku" jinej étos ;-(

0 0
možnosti

T.T.

17. 11. 2009 15:14
Re: nerozumím

Aha, a Vy si myslíte, že taková Severní Korea nechá ze země odejít disidenty? Nebo že Saúdská Arábie nechá odejít odpadlíky od islámu? Nebo že Somálsko nechá odejít otroky? Nebuďte naivní! Jinak i Vy patrně trváte na univerzální platnosti jistých hodnot, když radíte jiným, co by měli dělat... (a to je dobře, jen to není moc multi-kulti ;-))

0 0
možnosti

maudite

18. 11. 2009 2:39
Re: nerozumím

Vzdyt jsem psal,ze o ostatni se postara ekonomika (jen byt v tom dusledny a nesmlouvavy) a kdyz slysim "multikulti" kopal toho kdo to vyslovi bych do p..... .

0 0
možnosti

T.T.

18. 11. 2009 12:22
Re: nerozumím

Ale no jo, tak se usmíříme :-)

Ať žije neviditelná ruka trhu! R^ ;-D

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS