Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

zdeseny obcan

17. 11. 2009 15:32
jak mohla

Einsteinova teorie relativity uvrhnout do krize nazor na vedu jako motor pokroku atd? Rika jen (velmi zjednodusene) ze jedna z fyzikalnich velicin je za vsech okolnosti konstantni, nijak nelimituje ani neznavazuje poznani. Snad to jmeno muze nekoho zmast.

Mozna jste mel na mysli princip neurcitosti ale i ten ovlivnuje poznavani jen a pouze v ultramikroskopickem meritku a jeho aplikace kamkoliv jinam jsou nevhodne.

0 0
možnosti
TT

T.T.

17. 11. 2009 15:46
Re: jak mohla

Tak mně šlo hlavně o symbolický dopad teorie relativity - a ten byl značný. Podobný dopad měl samozřejmě objev principu neurčitosti, a vůbec celá kvantová fyzika. A podobný dopad měla celá psychoanalýza (nejen Freud, ale i Jung), dílo Nietzscheho, dílo Marxe, Heideggera atd.; pak taky Kuhnova kniha "Struktura vědeckých revolucí".

0 0
možnosti
MB

mauhur

17. 11. 2009 13:45
nerozumím

"...současný etický a

(multi)kulturní relativismus, jemuž Lévy-Strauss připravil půdu, úzce souvisí s rezignací

na humanismus."

nerozumím významu závěrečné věty - etický a multikulrurní relativismus jsou samy o sobě projevy humanismu. Jak to tedy myslíte s tou rezignací na něj?

0 0
možnosti
TT

T.T.

17. 11. 2009 13:56
Re: nerozumím

Aha, koukám, že máme odlišné předporozumění. Podle mého názoru nelze klást rovnítko mezi relativismus a humanismus. Humanismus o některých hodnotách nepochybuje (a tudíž odsuzuje nehumánní kultury), relativismus pochybuje skoro o všem, a rozhodně kárá humanismus za absolutizaci vlastního hlediska. Tak to vidím já, i když uznávám, že fakticky existují i různé verze humanismů i relativismů. Každopádně nechápu, jak mohl Sarkozy označit zrovna Lévi-Strausse jako humanistu...:-/

0 0
možnosti
LM

Aaron71

17. 11. 2009 13:35
Někdy i a někdy y?

A proč ne, pořád stejně?

0 0
možnosti
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3586x
Filozof, publicista, překladatel.


Anketa:


Anketa od BlueBoard.cz