Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
1

12mmmm12

22. 5. 2010 10:34
Je třeba odlišit náboženská svoboda

a náboženskej fanatismus, či militarismus. Ať si každej věří čemu chce, pokud s tím nevopruzuje ostatní ;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti
JM

Hucul

22. 5. 2010 10:24
Nabozenska svoboda prichazi se striktni sekularizaci.

Jen sekularizace dokaze zajistit, ze zadne nabozenstvi neovlada politiku daneho statu a tim neutlacuje ta ostatni. Zvlastni, ze? Aby meli krestane stejna prava jako muslimove, museji se obe skupiny vzdat snah o usurpaci moci, museji doslova prenechat moc liberalnimu ateistickemu smysleni. 

A myslite si, ze treba i velmi liberalni zeme jako Svedsko nebo Dansko maji plne sekularni stat? Zeptejte se treba takoveho svedskeho ateisty, co si chtel dnes jit zaplavat, ale plavecky bazen bude az do pondelka zavreny proste proto, ze je nejaky protestantsky svatek. Nebo treba danskeho statniho zamestnance, ktereho zakon nuti vybirat si dovolenou ty tri pracovni dny mezi Vanocemi a Silvestrem.

0 0
možnosti
VK

slon75

22. 5. 2010 13:27
Re: Nabozenska svoboda prichazi se striktni sekularizaci.

Nevím, z jakého důvodu nadřazujete ateistické myšlení náboženskému a proč by zrovna ateistické mělo být zárukou nestrannosti. Důležitý je i počet vyznavačů náboženství ve společnosti. Pokud si založím vlastní církev, která má 300 dnů v roce různé svátky, tak asi těžko mohu od zbytku společnosti očekávat, že je bude slavit se mnou.

0 0
možnosti
N

Newkiller

22. 5. 2010 10:12
Blogpost na mne působí...

Blogpost na mne působí dojmem, "Islám je ten zlý, Křesťané ti hodní". Stačí si něco zjistit o historii Křesťanství a hned má člověk jasný názor na to, kdo je ten zlý... ;-)

Tím se nechci zastávat Islámu - je jasné, že je to radikální náboženská ideologie, nicméně je třeba si uvědomit, že Křesťanství opravdu není jiné... R^

0 0
možnosti
S

sphagnum

22. 5. 2010 12:19
Re: Blogpost na mne působí...

Něco si zjistit o historii křesťaství rozhodně nestačí. Je třeba si to samé zjistit i o historii islámu. Islám z toho vyjde 10x hůř, není žádné zlo, které by páchalo křesťanství a islám by ho v něm netrumfnul. 

Křesťanství je jiné, v kvantitě i kvalitě.  Minimálně v tom, že křesťanské křížové výpravy, inkvizice a pedofilie kněží nemají oporu v Evangeliu. Džihád, inkviziční sharia a že je pro muslima halal si ulevit i do chlapečka nebo velbloudice v Koránu a sunně oporu má.

0 0
možnosti
S

Semper_2

22. 5. 2010 1:16
Zcela jste pominul pronásledování křestanů na Západě

zejm. USA, Británie, Španělsko.  Pokud takové a podobné texty přijímá "Katolický" týdeník, pak se nedivím, že se mu říká Fokolalín- revue.

0 0
možnosti
K

Kru.El

22. 5. 2010 1:12
Doložte prosím

"Mimoto žádný z členů Organizace islámské konference, která sdružuje všechny islámské státy světa, se v hodnocení zmíněného výzkumu nedostal mezi země, v nichž panuje náboženská tolerance." - Jen namátkou vidím Kamerun, Niger, Mali, případně i Omán či Katar, které tolerantní jsou.

Obecně bych dodal, že nikdy není dobré si ke zobecňování vybírat ty nejhorší země.

0 0
možnosti
JH

pampalinos

22. 5. 2010 17:47
Re: Doložte prosím

Cha, cha, cha ... V Nigeru, či Ománu panuje náboženská tolerance. Velmi dobrý vtip. Buď o těch zemích nic nevíte a nebo u vás velmi dobře zafungovala jejich propaganda. Organizace pro kterou pracuji se účastní projektů na podporu pronásledovaných křesťanů v zemích o kterých mluvíte. Mohu vás ujistit, že mnozí z nich doslova bojují o holý život.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

21. 5. 2010 21:53
Jen dvě poznámky...

1) vítej zpět - čekám na každý tvůj nový článek...:))

2) islám vznikl o 700 let později než křesťanství. Každá nauka, systém, společnost prochází svým vývojem, zráním. Souhlasím s tím, že projevy současného islámu jsou více militantní  a méně snášenlivé, než křesťanství, možná však jen proto, že srovnáváme nesrovnatelné. Křesťanská praxe před cca 700 lety byla také zcela provázána se státní výkonnou mocí, mluvíme o vrcholu křížových tažení a řádů, a náboženská tolerance nekřesťanských náboženství v Evropě byla nulová (viz pogromy a izolace Židů).

Neříkám tím, že by to mělo politicky omlouvat agrese islamistů, nicméně tento úhel pohledu by mohl snad přispět k pochopení problému...

0 0
možnosti
TT

T.T.

21. 5. 2010 22:27
Re: Jen dvě poznámky...

Ahoj Vítku, zdravím do Itálie :-)

Jen stručně: porovnej si Nový zákon a Korán, a porovnej si osobnost Ježíše a osobnost Mohameda. Mám pokračovat?

0 0
možnosti
Z

zanetam

21. 5. 2010 18:47
hm

"protože se ukazuje, že prakticky všude tam, kde se islám dostane k moci a stane se tak nejen vírou místních obyvatel, ale i vládní ideologií určující veškerou politiku, se náboženské svobodě daří opravdu jen velmi málo." O to stejne jde nasim ultrakatolikum typu Semin. Ani se tim netaji. Takze spise udelat poradek mezi panbickari zde a pak se starat o ty kdesi vdali. Jinak svoboda nabozenstvi tu samozrejme existuje. A to neprosto nepochybne

0 0
možnosti
D

duhastrecht

21. 5. 2010 18:42
Náboženská svoboda je v Evropě

nesplněný a nesplnitelný sen již od Velké Francouzské Gilotinové Reoluce, která zavedla atheismus jako povinné státní náboženství, tento povinný státní atheismus také v minulých dvou staletích zvěrským způsobem vyvraždil po celém světě desítky miliónů křesťanů, Židů, buddhistů, konfuciánů a taoistů, spálil a srovnal se zemí desítky tisíc jejich chrámů, kostelů, synagóg a klášterů, spálil a zničil jim nesčíslné množství starých knih, obrazů a soch, uloupil jim jejich majetek, nutí jejich děti žít v povinné lži, všemožně brání jejich nezávislému vzdělávání, atheisté zničili dětem v desítkách zemí světa rodinu, zavedli jim rozvod rodičů, školí je v homosexualitě a vraždí je potraty. Na islám se, autore, nevymlouvej, ten nemá na svědomí ani zdaleka tolik zločinů jako atheismus a mohamedáni nebyli a ani dnes nejsou zdaleka takovými zvrácenými fanatiky, jako atheisté, navíc islám alespoň vraždil cizí národy, atheisté ale páchali a páchají své genocidy na vlastní krvi.

0 0
možnosti

lost

21. 5. 2010 18:29
asi se dám k jezídům

ty nemá rád nikdo a je jich málo V

0 0
možnosti
RV

aprilea

21. 5. 2010 17:43
ano

ano je pouhým snem

0 0
možnosti