Má Evropa zakázat muslimský závoj?

24. 02. 2010 17:40:05
V evropských zemích se opět dostává na přetřes otázka, zda se muslimské ženy smí ve veřejném prostoru pohybovat v tradičních oděvech zahalujících tvář. Je nošení burky (zpravidla modrý hábit zahalující ženu od hlavy až k patě) či nikábu (většinou černý oděv ponechávající odhalené pouze oči) v rozporu se základními evropskými hodnotami?

Nová vlna debaty o burce zaplavila především Francii, a to poté, co speciálně zřízená parlamentní komise doporučila na konci letošního ledna francouzským zákonodárcům zakázat ženám nošení burky či nikábu ve školách a jejich okolí, v nemocnicích, ve vládních úřadech i v prostředcích veřejné dopravy. Podle některých odborníků je tento návrh překvapivě mírný a vyloučeno prý není ani to, že Francie by mohla brzy schválit nikoli pouze částečný, ale plošný zákaz nošení burky na veřejnosti. Některé výzkumy uvádějí, že pro zákaz burky na všech veřejných místech by byly dvě třetiny Francouzů. O podobných normách se přitom intenzivně diskutuje nejen ve Francii, ale i v Holandsku, Dánsku, Rakousku či v Itálii, kde vládní ultrapravicová strana Liga severu předložila návrh zákona zakazující burku již loni.

Jak už to u diskuzí týkajících se islámu bývá, ne vždy se daří držet na uzdě extremistické projevy, a to samozřejmě na obou stranách pomyslné barikády. Radikální odpůrci burky hovoří o zahalování ženské tváře jako o symptomu sexistického útlaku žen ze strany primitivních fanatiků, zatímco příznivci ženského závoje hřmí, že zákaz burky by byl pošlapáním náboženské svobody.

Kultura, nebo náboženství?

Takto černobílé vidění problému se však poněkud míjí s realitou. Případný zákaz burky by nikomu neznemožnil praktikovat islám, podobně jako se s principem náboženské svobody nedostal do konfliktu nedávný zákaz výstavby nových minaretů ve Švýcarsku. Zároveň bychom si ale měli uvědomit i to, že mnohé muslimky nosí burku zcela dobrovolně, cítí se v ní dobře a mají dojem, že zahalení tváře chrání jejich cudnost.

Přílišným zjednodušením by byl ostatně i názor, že nošení islámských závojů je v zájmu muslimů, zatímco pro jejich zákaz horují všichni ti, jimž leží islám v žaludku. Skutečnost je totiž patrně spíše taková, že názor člověka na burku se odvíjí spíše od jeho kulturního než náboženského přesvědčení. Řečeno konkrétněji, burky se zastávají lidé přesvědčení o správnosti multikulturalismu (mezi nimiž najdeme jak muslimy, tak křesťany či ateisty), zatímco proti zahalování ženské tváře varují ti, kteří mají obavu ze střetu civilizací (sem patří mimo jiné i muslimové propagující „euroislám“, tedy symbiózu islámské víry a evropských kulturních tradic).

Problém je tedy spíše kulturní než náboženský. Jistě, najdou se i evropské konvertitky k islámu, které se pro burku či nikáb rozhodují patrně proto, aby si tak utvrdily svoji nově získanou náboženskou identitu. Je nicméně namístě kriticky se ptát, nakolik zakrývání si tváře opravdu přímo souvisí s náboženskými povinnostmi danými islámem. Odpověď je poměrně jednoznačná: v Koránu ani ve sbírkách výroků Mohameda nenajdeme žádný výrok, který by ženám nařizoval zahalovat si tvář. Pokud tedy někteří islámští učenci doporučují či dokonce přikazují nošení nikábu či burky poukazem na to, že se zakrytou tváří chodily Mohamedovy manželky, pak se tím dopouštějí konfúze náboženské a kulturní sféry, protože zvyk zahalovat si tvář patřil v určitých společenských vrstvách ke kulturním normám arabských kmenů, v jejichž prostředí islám vznikl. Pokud však chce být současný islám univerzálním náboženstvím nabízejícím své duchovní hodnoty v situaci kulturního pluralismu, pak může těžko trvat na všeobecném dodržování arabských kulturních obyčejů, nota bene předislámských.

Multikulturalismus, nebo identita?

Otázka, zda nošení burky či nikábu v Evropě zakázat, by měla být v každém případě řešena bez vypjatých emocí. Nejde jen o to, že případný zákaz by postihl jen nepatrné procento populace (podle odhadů nosí ve Francii, zemi s největší muslimskou komunitou v Evropě, burku či nikáb maximálně 2000 žen), ale zejména o to, že ve hře nejsou základní hodnoty islámu a koneckonců ani evropské civilizace. Fenomén od hlavy až k patě zahalených muslimek nicméně v Evropě vyvolává obrovské vášně, a proto by bylo moudré seriózně ho analyzovat, aby bylo možné najít účinné strategie, jak ony vášně zmírnit. Jako podstatný se mi přitom jeví požadavek, aby z dialogu o možném zákazu burky nebyli vyloučeni muslimové. Pokud myslí muslimové své deklarace o tom, že jim v Evropě záleží na harmonickém soužití s nemuslimy, opravdu upřímně, pak by měli s chladnou hlavou nabídnout svůj názor na to, zda by zákaz nikábu a burky vztahy mezi muslimy a nemuslimy nezlepšil, a to i za tu cenu, že někteří muslimové by se museli vzdát některých svých tradic.

Pokud se totiž sociologicky prokáže, že burka a nikáb jsou většinou evropské veřejnosti vnímány jako symboly nikoli islámu jako takového, ale islámského extremismu či fanatismu, pak by úplný či částečný zákaz těchto symbolů mohl být pro umírněnou a k dialogu otevřenou verzi islámu ve skutečnosti požehnáním. Vyznavači bezbřehého a bezpodmínečného multikulturalismu by sice takovéto represivní řešení patrně viděli neradi, nicméně stojí za to vážně se ptát, zda v tuto chvíli Evropa nepotřebuje spíše posílit vlastní tradiční identitu než odevzdaně přihlížet invazi problematických arabských zvyklostí.

(Mírně upravená verze tohoto textu vyšla pod názvem "Evropa zvažuje zákaz muslimského závoje" v Katolickém týdeníku 9/2010, příloha Perspektivy, str. II.)

Autor: Tomáš Tatranský | středa 24.2.2010 17:40 | karma článku: 16.02 | přečteno: 3400x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.89 | Přečteno: 628 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.60 | Přečteno: 2186 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 216 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 280 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...